torstai 15. heinäkuuta 2010

Kellarissa tapahtunutta.






Projekti etenee vaikka päivitykset ovatkin jääneet kirjoittelematta. Lyhykäisyydessään homma on edennyt siten, että kevät talvella syvensin kellaria n. 40cm. Ihan perinteisesti lapiolla ja rautakangella. Maat ja kivet (joita oli muuten paljon) kannoin ulos 12 litran raksaämpäreillä. Isoimmat kivet tosin joutui pyörittelemään. Maata, kiviä, ja piikattua betonia lattiasta tuli yhteensä kannettua pihalle n. 20 tonnia. Se on aika paljon se, kun näin jälkikäteen muistelee.

Kun kaivuu syvyys oli saavutettu oli aika uusia viemärit. Pääsiäisenä naisväki evakkoon ja parin kaverin kanssa pisteltiin vanhat betoniviemärit palasiksi ja tilalle uudet viemärilinjat ja lattiakaivot (putkisuunnitelman mukaan) joita ei siis tilassa aiemmin ollut.

Tämän jälkeen tasailin vielä pohjaa ja sitten levittelin suodatinkankaan jonka päälle tuli tasauskerros 8-16 sepeliä n. 3-5cm jotta sain pohjan kutakuinkin suoraksi ja tasaiseksi eristeiden levitystä varten. Sitten laittelin 100mm Fuktisolit pohjille joka oli vielä kohtalaisen helpohko homma. Tämän jälkeen alkoi (muutaman oluen vaatinut) "EPS-palapeli". Eli lattia eps:ää tuli 50+50 mm fuktisolin päälle. Montaakaan täyttä levyä ei tuonne mennyt vaan johtuen viemäreistä jotka ovat eristeiden ja osittain tulevan valun seassa, niitä joutui palastelemaan ja viistoilemaan aika paljon. Halusin laittaa eristeet hyvin ja tiiviisti joten uhrasin asialle aikaa. Seinien vieret (joka kohtaa ei saanut kaivettua kivien takia ns. suoraksi) tai muut hankalasti levytettävät koloset täytin lecasoralla. Tämän vinkin sain Alanderin Matilta ja säästi ns. paljon tupakkia ja olutta.

Sitten olikin aika asennella käyttövesiputket. Kävin vuokraamosta hakemassa sellaisen styrocutterin jolla saa urattua juuri suojaputken kokoista uraa johon putket on helppo painella. Homma kävikin aika näppärästi.

Sitten suodatinkangas eristeiden päälle ja raudoitusverkkojen asennus. Laitoin 6mm verkkoa 150mm silmällä. Lisäksi laitoin 8mm harjateräksestä lisäraudoiteet tulevien väliseinien ja rivnteerauksien kohdalle. Tämän lisäksi ulkonurkkiin sellaiset L-malliset lisäteräkset ja nurkista keskelle vielä kutistumateräkset 8mm harjateräksestä.

Tämän jälkeen asentelin irrotuskaistan seinälle valua varten ja levittelin lattialämmityskaapelit. Laitoin Devin dtip-18 kaapelia siten että suihkun ja saunan puoli on omassa ryhmässä ja kodinhoitohuoneessa on omansa. Näin voi pitää suihkun puolella hiukan lämpöisemmällä lattiaa kuin khh:ssa.

Sitten valettiinkin lattia. Lattia valettiin Ruduksen NP-betonilla joka on nopeammin pinnoitettava lattiabetoni ( http://www.rudus.fi/fi/tuotteet/betonit/lattiabetonit ). Nyt on valua jälkihoidettu pari päivää ja ihan hyvältä näyttää. Kohta lattialta muovit pois ja lävet auki jotta alkaa kuivuminen. Sitten onkin vuorossa ikkunoiden uusiminen ja muuraushommia. Niistä sitten lisää kun sinne päästään.

Yllä on otos kuvia matkan varrelta jotka ehkä hiukan selventävät tätä tekstiryöppyä.

3 kommenttia:

  1. Moikka.
    Miksi laitetaan salaojittavan eristeen päälle tyroksia? Eikö fruksolin sijasta näin tehden olisi voinut käyttää vain kapilaari soraa?

    VastaaPoista
  2. No mikäs on ku tuli vaan tyhjää.
    uusiksi miksi fruksolin päälle tulee myös eps ?

    VastaaPoista
  3. Paljonko tuolla 20 tonnilla oli kaattopaikkamaksu? Meni ilmeisesti rakennusjätteeseen?

    VastaaPoista